Alhoewel het gemakkelijk is, vinden velen van ons het moeilijk om een juiste haarolie te kiezen. Als je de juiste haar- en hoofdhuidverzorging wilt, moet je deze tekst lezen. Je zult leren wat haarporositeit is, hoe je het identificeert en welke oliën geschikt zijn voor jouw haartype.

Elk haartype heeft zijn eigen porositeit.

Deze term definieert in hoeverre de cuticula openstaan langs de haarschacht. Er is een lage, medium/normale en hoge porositeit. Types van porositeit zijn vaak “gemengd”. Bijvoorbeeld, we kunnen laag poreuze wortels hebben maar haar poreuze puntjes. Veel haarmaniakken definiëren hun kapsel als medium poreus – tussen laag en hoog poreus.

haarporositeit

LAAG POREUS HAAR

Het is glad, stijl en glanzend, resistent tegen kleur en styling, droogt langzaam. Het stoot vocht af. Laag poreus haar is vatbaar voor schade, daarom is de juiste verzorging cruciaal. Helaas geeft het niet altijd positieve resultaten. Waarom? De cuticulaschubben zitten nauw samengebonden; ze zijn gesloten en gelijkmatig verdeeld. Cosmetische boters en solide oliën zijn uitstekend voor laag poreus haar. Deze omvatten: kokosolie, vlaszaadolie, zonnebloemolie, babassu-olie, sheaboter, mangoboter.

MEDIUM/NORMAAL POREUS HAAR

In simpele termen, het is twee-in-één – laag en hoog poreus haar. Het kan stijl of golvend zijn; het is gemakkelijk te stylen en wordt beïnvloed door weersomstandigheden – het absorbeert vocht en wordt kroezig. In tegenstelling tot andere haartypes, is het resistent voor verschillende soorten schade. Gebruik enkelvoudig onverzadigde oliën voor jouw haarbehandeling. Probeer eens: arganolie, pruimzaadolie, olijfolie, zoete amandelolie, passievruchtolie, avocado-olie.

HOOG POREUS HAAR

Dit haartype is beschadigd, droog en dof. Het ondergaat vaak stylingbehandelingen (verven, stijlen, permanente krullen), het wordt steeds zwakker. Golvend en krullend, kroezig en statisch haar wordt meestal hoog poreus haar genoemd. De cuticulaschubben staan erg open. Als gevolg kunnen zowel voedingsstoffen en beschadigende stoffen sneller in het haar terechtkomen. Als dit jouw haartype is, gebruik van meervoudig onverzadigde oliën: vlaszaad, teunisbloem, katoenzaad, wilde roos, druivenpit en tarwe.

LET OP: Er is geen olie die effecten geeft na de eerste keer aanbrengen. Ja, jouw haar zal er beter uitzien, maar je zult moeten wachten op de uiteindelijke resultaten. Wees geduldig! Verander de olie als je na een paar weeken van behandeling nog geen resultaten ziet. Misschien heb je de verkeerde olie gekozen voor jouw haarporositeit of je hebt jouw haarporositeit verkeerd bepaald. Gelukkig zijn er eenvoudige trucs die jou zullen helpen.

Hoe identificeer je de haarporositeit? Doe de test

Tests zijn een ware trend geworden onder haarmaniakken en meiden die graag voor hun kapsel zorgen. Miniquizzen kunnen je helpen om jouw type haarporositeit te bepalen. Als gevolg zul je kunnen kiezen uit geschikte haarverzorgingsproducten. Mists, maksers en conditioners zijn niet de enige producten die je kunt gebruiken bij de haarverzorging. Onthoud dat je haaroliën moet testen. Zij kunnen veel effectiever zijn dan goed bekende shampoos en serums. Tests die de haarporositeit definiën zijn: watertest, voeltest, observatietest, bloemtest, kokosolietest.

1. Watertest

Doe een paar lokken haar in een grote kop met water. Ze moeten schoon en droog zijn; ze mogen niet bedekt zijn met cosmetica (siliconen, maskers, conditioners). Kijk goed water er mee gebeurt. Zijn de lokken na 2-3 minuten naar de bodem gezonken? Dit betekent dat ze hoog poreus zijn. Ze hebben het water snel opgenomen, wat gemakkelijk penetreerde door de open cuticula. Wat als jouw haar nog steeds drijft op het oppervlak van het water? Je hebt waarschijnlijk laag poreus haar. Gesloten cuticula zorgen ervoor dat het water de lokken niet in kan.

2. Voeltest

Neem een lok en voel het. Is het stug en ongelijk? Jouw haar is hoog poreus. Glad en zacht haar heeft een lage porositeit. Helaas is deze methode onbetrouwbaar. Niet iedereen zal het nuttig vinden. Sommige meiden hebben dystrofisch of dysplastisch haar. De uitstraling en conditie van zulke lokken verschillende van normaal, gezond haar. Ze zijn zwak en hebben een verbogen structuur.

3. Observatietest

Het is waarschijnlijk de gemakkelijkste methode. Je moet simpelweg naar je haar kijken: hoe het eruitziet na het wassen, föhnen, op een regenachtig dag, tijdens een warme zomer en in omstandigheden waarin het wordt blootgesteld aan schade. Als je glanzend en glad haar ziet, heeft het een lage porositeit. Droog en dof haar heeft een hoge porositeit.

4. Bloemtest

Je hoeft geen chef te zijn om deze test te doen. Je besprenkelt wat bloem op je haar om de porositeit te bekijken. Als jouw lokken wit en bedekt met bloem zijn, heb je zeker hoog poreus haar. Het tegenovergestelde betekent laag poreus haar; dit wordt niet bedekt in bloem. Onthoud dat je je haar grondig uitwast en cosmetica en talg verwijdert voor de test.

5. Kokosolietest

Breng kokosolie aan op het haar. Na ongeveer een uur was je je haar met een milde shampoo. Niet föhnen; laat het in de lucht drogen. HAls het glad en glanzend is, heeft het een lage porositeit. Kroezige en glansloze lokken hebben een hoge porositeit.

Iets voor de luie mensen. Bezoek een tricholoog

Als je de testen niet wilt doen, maak dan een afspraak met een tricholoog. Dit is een arts die een professionele haaranalyse en verzorging kan bieden. De tricholoog onderzoekt jouw haar onder de microscoop, bepaalt de lengte, densiteit, conditie van cuticula en puntjes. Als jouw arts zegt dat jouw hoofdhuid in slechte staat verkeert, vraag dan om de juiste middelen voorgeschreven te krijgen en laat hem wat haarproducten aanraden. Heb je jouw haar ooit al eens bekeken onder de microscoop? Zo niet, dan is dit een geweldige kans. Neem je deze?